Lært er lært!

At uddanne en dygtig jagt- og brugshund er en tidskrævende og vedvarende proces. Når jagthundens drifter slippes fri på de store arealer, er gode og solide grundfærdigheder det bedste udgangspunkt for et effektivt samarbejde/gode jagtoplevelser for hund og fører.

Lært er lært uanset om adfærden/øvelsen, der blev indlært, er forkert eller som ønsket. Hjernen registrerer alt og gentagelser danner hjernespor. Ligesom ringe i vandet, kan den lærte adfærd have en destruktiv eller vindende effekt når øvelser til sidst kædes sammen. En dårlig indlært adfærd forurener den gode og før vi aner det, har vi 2 dårlige. Cirkeltræning af den uønskede slags og lettere frustrerende for både hund og fører.

Det tager for lang tid! Tiden, der investeres er efter min mening den samme, om du splitter alle øvelser op, indlærer dem til en solid adfærd (hjernespor a la E45, det vi kalder flyd), gradvis med forstyrrelser samt i nye miljøer for til sidst at tillægge et “rent” signal……. eller går for hurtigt frem med uklare signaler, behov for at hjælpe hunden, lokke, korrigere og irettesætte. Konsekvenser, der kan være svære og tidskrævende at rette op på, fordi det er lært sådan og fordi tilliden er udfordret.

Udover at det styrker samarbejdet mellem hund og fører at splitte grundøvelserne op til en solid adfærd og gradvis kædes sammen, så er det hurtigt at spotte et svagt led, tage momentet ud af kæden og rette op på det. Holdbarheden er lang og vedligeholdelsen nem mellem jagt- eller konkurrence sæsonenerne. Har hunden først forstået princippet, er det enkelt at indlære nye og fortløbende øvelser/delmomenter. Grundfærdighed/fordressur/basics er nødvendige i alle sammenhænge uanset sportsgren og almen lydighed, så indsatsen er værd at investere i. Det bør være sjovt at træne hund (for begge parter) og en fornøjelse at have sin makker med på jagt, konkurrence, tur mm.

Der ligger flere fører færdigheder bag mht. planlægning, kriteriesætning, belønningstrategi, teknikker etc. men det er ligesom med hunden, når først der er forståelse for princippet og effekten opleves (ikke mindst hundens arbejdsglæde), så bliver det en naturlig adfærd og del af træningen.

Lånt citat af Bob Bailey: Training often fails because people expect way too much of the animal and way to little of themselves.

// Pia H.